Ako na mastnotu v kuchyni?

Žena upratuje kuchyňu

Počas varenia a pečenia sa v kuchyni dostávajú do vzduchu výpary tvorené vodou, pachmi a čiastočkami tukov. Ak sa tieto nežiaduce elementy neodstránia, usádzajú sa na zariadení, stenách a textíliách vo forme mastnoty.

Vyčistenie vzduchu môžme realizovať odsávaním alebo filtrovaním. Každá z týchto možností má svoje klady i nevýhody. Odsávanie kuchynských výparov prostredníctvom externého ventilátora, umiestneným mimo digestora významným spôsobom tento proces odhluční. Malo by mať vždy prednosť pred ostatnými možnosťami. Jeho použitie ale musí umožňovať dispozičné usporiadanie kuchyne.

Filtrovanie vzduchu prostredníctvom cirkulačných odsávačov pracuje na princípe tukových a uhlíkových filtrov, cez ktoré prejdú odsávané výpary, aby sa vyčistený vzduch vrátil opäť do miestnosti. Tento typ odsávania nepotrebuje žiadne vývody zabudované do stien a v niektorých typoch kuchýň sú jediným možným riešením.

Posledným riešením je odsávanie prostredníctvom digestora so zabudovaným ventilátorom. Tieto zariadenia majú zabudované tukové aj pachové filtre a vývod odsávaného vzduchu smeruje prostredníctvom potrubia mimo kuchyňu. Pri jeho činnosti sa do kuchyne musí dostávať aj čerstvý vzduch, napríklad cez pootvorené okno.

Fotografia: © BigStockPhoto.com

Ohodnotiť článok
[Spolu: 2 Priemer: 4.5]
Užitočné značky:, ,

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *