Recept na život bez lepku

Celiatik sa musí obmedzovať, nie však vo všetkom! Áno, celiakia je choroba, ale žiť sa s ňou dá. V súčasnosti už len s malými obmedzeniami. Chutných celiatických receptov je neúrekom, stačí sa len poobzerať.

Drahšie zdravie

Aj keď je dnes na trhu oveľa viac výrobkov vhodných pre týchto pacientov, stále platí, čo je zdravé, za to si priplatíte. A tak majú celiatici nepomerne vyššie náklady na stravovanie ako bežný človek. Pokiaľ celiatik nedrží bezlepkovú diétu je priamo ohrozený jeho život. Bezlepkovú diétu treba dodržiavať bezpodmienečne!

Kde všade sa nachádza?

Lepok sa nachádza v tej najzákladnejšej surovine – v múke. A takisto vo všetkých bežných obilninách. Bezlepková diéta teda tieto obilniny nutne vynecháva a nahrádza ich inými vhodnými – kukuricou, zemiakmi, sójou, prosom, amaratom, pohánkou, fazuľou a ryžou. Na našom trhu je k dispozícii bezlepková múka, vďaka ktorej sa dajú pripraviť mnohé jedlá, ktoré sú chutia ako z klasickej múky. V špecializovaných predajniach je dostať tiež chlieb a keksy bez lepku. Celiatici síce nemajú taký široký výber ako tí zdraví, hladom však určite netrpia a dokonca si aj pochutia.

V rámci bezlepkovej diéty, najmä v jej začiatkoch, je vhodné obmedziť alebo úplne vylúčiť aj mliečne výrobky a mlieko, ktoré sa tiež ťažko trávia. Rovnako aj ti druhy ovocia a zeleniny, ktoré majú tuhú šupku alebo jadierka. Celiakia je zápalové ochorenie tenkého čreva, ktoré je precitlivené na bielkovinu pšenice – lepok. To je dôvod prečo sa jej treba vyhýbať.

Bez lepku? Dá sa to!

Dnes touto chorobou a obmedzením stravovania trpí každý stý človek. Napriek svojmu obmedzeniu však môžu pacienti konzumovať množstvo jedál takmer rovnakých ako bežný človek. Tie, ktoré prijímať nemôžu si jednoducho nahradia niečím povoleným. Ako príklad uvádzame recept na krémovú polievku, ktorá je veľmi chutná a zároveň spĺňa všetky bezlepkové pravidlá.

Pripravte si hráškovo-brokolicová polievka so syrom

Potrebujeme: 1 brokolica, 1 mrkva, 1 menší petržlen, 2 väčšie zemiaky, 1 väčšia cibuľa, ½ väčšej zelenej papriky, hrášok (cca 3 hrste), tavený syr, soľ, zeleninový bujón, korenie (podľa chuti), arabský chlieb, parmezán

Za necelú pol hodinu uvaríte lahodnú krémovú polievku na 4 až 5 porcií. A to všetko bez lepku.

Ako nato? Zeleninu umyjeme, očistíme, pokrájame a dáme variť (okrem hrášku a brokolice). Ochutíme korením, soľou a pridáme bujón. Po približne 10 až 15 minútach pridáme brokolicu a dovaríme domäkka. Hrášok varíme zvlášť. Keď je uvarený, pridáme k nemu niekoľko kúskov brokolice a mrkvy. Ďalej už zeleninu nevaríme. Do zvyšnej polievky vložíme tavený syr (Bambino alebo trojuholníkový), počkáme kým sa trochu rozpustí a nakoniec to všetko rozmixujeme. Vrátime späť hrášok, mrkvu a brokolicu. Ako prílohu môžeme podávať arabský chlieb, oddelený a pokrájaný na menšie kúsky. Opražený nasucho na panvici. Hodí sa aj do šalátov a podobných jedál. Podávame s opraženým chlebom a postrúhaným parmezánom navrchu.

Viac receptov nájdete v receptoch pre bezlepkovú diétu. Dobrú chuť!

Fotografia: © bigstockphoto

Ohodnotiť článok
[Spolu: 1 Priemer: 5]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *