Zahrejte sa v chladnom počasí pomocou správneho výberu jedla

Pohár zázvorového a citrusového nápoja

Sychravé dni  so sebou prinášajú nachladnutia, rôzne virózy a takmer nikto sa nepozastavuje nad tým, že naša náchylnosť môže byť spôsobená práve nesprávnym výberom jedla. Ajurvéda, indická veda zdravia a dlhovekosti, už dávno hovorila o tom, ako určité jedlá a koreniny dokážu zohrievať alebo naopak ochladzovať náš organizmus. V zimnom období je preto vhodné zamerať pozornosť práve na tieto zahrievajúce koreniny a jedlá, aby sme predišli napadnutiu rôznymi vírusmi.

Škorica je prvou v našom zozname pre jej komplexné účinky na zdravie a imunitu. Už jej vôňa v nás evokuje zimu či Vianoce. No škorica výborne dochutí nielen sladké pečivo ale aj ovsenú kašu či smoothie – má naozaj široké uplatnenie v kuchyni. Upokojuje, harmonizuje, má antioxidačný a antibakteriálny účinok, pomáha pri nachladnutí, chrípke a výrazne posilňuje imunitu.

Náš tip: Škorica je veľmi účinná v kombinácii s medom: rozmiešajte 2 čajové lyžičky medu s jednou čajovou lyžičkou škorice v teplej (nie vriacej) vode pre posilnenie imunity v období chrípkových stavov.

Zázvor je tiež jasným favoritom medzi zimnými koreninami. Čaj zo zázvoru si ľahko poradí s nepríjemnou bolesťou hrdla či nachladnutím. V malom množstve tiež bojuje proti nevoľnosti a dotvorí chuť každému jesennému koláču – obľúbené sú hlavne zázvorníky a vášho partnera môžete nalákať na zázvorové pivo J.

Chilli ako významný bojovník proti obezite, znižuje cholesterol, podporuje tvorbu endorfínov – teda konzumáciou (v primeranom množstve) prispievate k dobrej nálade a celkovej pohode organizmu, no hlavne má antibakteriálne účinky, čím posilňuje aj celkovú imunitu organizmu.

Zo zeleniny je účinná najmä tmavo oranžová zelenina ako sladké zemiaky, tekvica a mrkva– obsahujú beta-karotén a podporujú  imunitu. V kombinácii so spomínanými koreninami sú ideálnym jedlom v chladom počasí.

Citrusy. O účinkoch pomarančovej, grepovej či citrónovej šťavy nie sú  pochybnosti, no podľa ajurvédy patria práve medzi ochladzujúce potraviny. Ranné pitie citrusovej šťavy preto nemusí byť vždy podporou pre náš imunitný systém, keď je vonku teplota hlboko pod nulou. Ideálnym riešením je skombinovať  potrebný C vitamín z citrusov so zahrievajúcimi koreninami. Ponúkame vám ľahký recept na raňajky či desiatu plnú vitamínov:

  • 2 mrkvy
  • 2 jablká
  • Šťava z jedného pomaranča
  • ½ čl škorice
  • 1čl medu
  • 1 cm čerstvého zázvoru

Mrkvu a jablká postrúhame, vytlačíme šťavu z pomaranča a pridáme škoricu s najemno posekaným zázvorom a dosladíme prírodným medom.

Táto kombinácia vás príjemne zahreje a v prípade, že potrebujete sýtejšie raňajky môžete si  jablkovú zmes pridať k ovsenej či inej obľúbenej kaši.

Fotografia: © BigStockPhoto.com

Ohodnotiť článok
[Spolu: 3 Priemer: 3.3]
Užitočné značky:, , , ,

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tento web používa súbory cookie na poskytovanie služieb, prispôsobenie reklám a analýzu prenosov. Informácie o tom, ako používate tento web, sa zdieľajú s Googlom. Používaním tohto webu vyjadrujete svoj súhlas s používaním súborov cookie. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close